Přeskočit na navigaci

Základna.net

momentálně se nic neplánuje zkus něco navrhnout

Nejnověší fotky: Vltava 2009 (přidáno: 01.11. 2009 v 18:43)



avatar autora článku: Keňa

FUCK či FAQ neboli Frequently Asked Questions

Jelikož se mi v mailu sešlo pár stejných otázek od vícero lidí, rozhodl jsem se je zodpovědět na tomto místě.

1) Jak to mám se školou? Takže škol, kde se dá studovat angličtina je tady docela hodně, některý jsou drahý, jiný levnější, jak už to tak bývá. Nicméně jsem hledat, hledal, hledat a už jsem byl docela zoufalej, protože v hodně školách bylo plno a kde bylo volno, tak tam to zase stálo docela hustý prachy, ale pak jsem se o tom pobavil se spolubydlícím Marcem, jestli o něčem neví, tak mi řekl, že ví akorát o tý, do který sám chodí a ta že je hodně dobrá, ale že se tam hodně dlouho čeká, než je volno. Nicméně jsem se to rozhodl zkusit a zašel se tam zeptat, jestli náhodou by teď nestartovaly nějaký kurzy a vyplatilo se mi to. Sice začnu až za měsíc, konkrétně 8. listopadu mám vstupní test a pak za dalších 10 dní začnou kurzy, ale i tak je to hodně kvalitní. Je to na tři nebo čtyři měsíce, intenzivní kurz, kdy je výuka od pondělí do pátku tři hodiny denně. Cena je taktéž hodně luxusní a je stanovena na 1 libru za vyučovací hodinu, což je hodně velkej luxus. Je to tak pro, že to není v podstatě jazykovka v pravým slova smyslu, ale jakási forma neziskový organizace, která má za cíl vzdělávat etnický menšiny nebo lidi ze zemí EU, kteří přijeli do UK pracovat, takže z velký části je výuka financována vládou a jen symbolickou částku platí student, a to proto, aby se tam někdo nezapsal a pak tam nechodil a zbytečně neblokoval místo někomu dalšímu.

2) Kdy se vrátím? No, tak předběžnej plán jsem stanovil na středu 5. 3. 2008, ale bude záležet jak začnu v tý jazykovce, pokud začnu před koncem listopadu, tak toto datum prostě dodržím. Kdo mě zná, tak ví, že si za svejma rozhodnutíma stojím a jen v promilích případů své rozhodnutí měním! Takže na začátek března si nic neplánujte, protože vás všechny budu chtít vidět a bude to nářez!!!!

3) Jak zvládám běžnou komunikaci? No tak každej, kdo byl někdy v zahraničí a byl odkázanej sám na sebe mi určitě potvrdí, že když člověk musí, tak se prostě domluví i kdyby tu řeč neznal vůbec!!! Každopádně zezačátku to byl docela nátěr, ale už je to celkem OK a když na mě někdo mluví, tak ve většině případů pochopím hned při prvním poslechu (takže se nemusím furt ptát jak šulin, jestli by mi to mohli zopakovat), o co vlastně jde, takže už je to celkem fajn. Problém ovšem nastává, když někdo spustí nějakým dialektem, tak jsem vykolejenej jak šalina po srážce s plně naloženým nákladním vlakem. Prostě je to stejný, jako kdyby přijel nějakej cizinec do ČR a měl naposlouchanou takovou tu hezkou češtinu a potkal někde na ulici opavskýho Poláka, kterej by na něj spustil, že by si dal „jednu šniclu, dajaké ty kobzole a ogurkový šauat“!!! Ale například při vyřizování věcí po úřadech je to naprosto v pohodě, protože tam mluví fakt hezkou aj jednoduchou angličtinou, protože občas tam fakt přijde někdo, kdo absolutně neví. Takže tak. :-)

4) Jestli mi neleze na palici, že jsem tu sám? Zatím ani ne, ale po pravdě bych uvítal, kdybych tady byl s někým, koho znám, protože chodit po městě sám a případně jezdit na výlety sám není až taková pecka. Ale i kdyby tu někdo se mnou byl, tak by to nebylo o moc lepší, protože všichni makaj přes týden, kdy já mám volno a naopak o víkendu, kdy já musím do práce, všichni pařej. Takže zatím mě minuly skoro všechny akce, který se tady udály, ale to se poddá, jelikož teď v uterý v noci mě budily nějaký dvě Francouzsky, abych s něma šel pařit, což jsem hlupák v polospánku odmítnul a ráno, když jsem je viděl při denním světle, jsem toho hořce litoval, ale naštěstí jsem se s něma domluvil na příští úterý, takže se začne pařit. Ani jsem nevěděl o koho šlo, až mi ta jedna řekla, že tady byla na baráku na návštěvě ten den, co jsem přiletěl a že jsem ji docela zaujal svým přístupem k paření. Prej jsem byl krutej, když jsem o půlnoci totálně splavenej po celodenním cestování přijel do cizího města, ani se nevybalil a šel hned pařit do nějakýho klubu. No tak ono se to nakonec rozjede!!!

04.10. 2007 autor: Keňa

Komentáře můžeš přidávat, pouze když jsi přihlášený

Jestli ještě nejsi zaregistrovaný, pak se zapiš do KONTAKT LISTU



mapa stránek prohlášení o přístupnosti nahoru
copyright © 2005-2007 Ondřej Vasil
TOPlist