Přeskočit na navigaci

Základna.net

momentálně se nic neplánuje zkus něco navrhnout

Nejnověší fotky: Vltava 2009 (přidáno: 01.11. 2009 v 18:43)



avatar autora článku: Prvák

O tom jak Prvák a Pjot ke štěstí přišli - Trento #1

Mnozí z Vás určitě ví, že jsem byl přijat do programu ERASMUS, konrétně do Itálie a eště konkrétnějc do Trenta. 25.9.2007 jsem teda vyjel vstříc dobrodružství dosud nepoznanému. img_2565x.jpg, bez popisku. Plán byl takový: Vyjet co nejdřív, dorazit tam co nejrychlejc, ubytovat se a případně si zajít na první doušky legendárního italského vína. A jak to dopadlo?

Rozlučka byla plná emocí, jako vystřižená ze Spielberga:-) Naše pouť započala před Tauferkama přesně v 10:30 ZULU. Vyjeli jsme s Pjotem jeho zeleným žihadlem, které při prvním rozjíždění hódně funělo. No né že by na tom bylo zas tak špatně (vždyť i technickou prošlo), ale měli sme víc věcí než křeček čekající dobu ledovou:-) Tak tak mi stačily dvě ruce na napočítání tašek, plus se musí připočítat snowboardy a veškeré vybavení, bez kterého se ve sněhovém království prostě neobejdete – sněhule, rukavice, čepice a pár teplých ponožek navrch.

Projeli jsme přes Hatě, párkrát se pomotali při nájezdech na Á jedničku a valili na Salzburg, před Linzem to stočili na jih na Brenner, tam zaplatili 8 vočí jenom za průjezd a zachvíli jsme byli v Trentu. A teda musím říct, že přijet do úplně neznámýho města v noci a bez mapy je docela šílenost – jediná ulička nezůstala neprojetá:-) Konečně jsme našli s pomocí mapy z jednoho hotelu (a přítele na telefonu – Luce) Hostel Europa. No hostel to byl nejspíš jediný v Trentu. Pěkný byl, to nemohu říci. Ceny taky ušly – 18 euro za troják, 21 za dvoják. Jenom ta recepční byla nějaká divná. No ani ne tak divná jako kráva. Ptáte se proč? Protože když prodáte dvou chudým klukům z Česka double room s tím, že už jiné pokoje nejsou a oni pak přídou na pokoj a zjistí, že to není dvoják, ale troják a zpětně se dožadují vrácení tří euro a vy jim řeknete jako ona recepční, že teď v noci už tam nikoho neubytuje, a že proč si s námi ještě vykládá, když už má 4 minuty zavříno, tak to je podle mě sviňárna největšího kalibru. No zatáhly sme vyceněné špičáky, hostelbábu nechali jejímu osudu a šli na vínko. Prošli sme půl města a po pár krkolomných rozhovorech našli centrum a zasedli na zahrádku. V krku vyschnuto ještě po incidentu z hostelu, navíc našlapáno pár kilometříků, víno v nedohlednu, tož jsme si dali každý po dvou dvoudeckách pivka, á 2euro.

Ovšem ráno nás prokletí v hostelu pronásledovalo dál. V ceně byla i snídaně. Podávali se do 9:00. No když jsme přišli 9:04, tak nás opět vyfakovali, s tím že prostě za žádnou cenu nic nedostanem. Nikdy bych netušil, jak jsou taliáni precizní v poznávání hodin, pokud jde o jejich éčka.

Ještě téhož dne jsme si šli podepsat ubytovací smlouvy na Opera Universitaria – dali nám klíčky, ale hlavně složenky na měsíční nájmy 210 euro. No i vydali jsme se hledat naše domovy. Ubytovali nás na jiné koleje, takže napřed se jelo k Prvákovi (samozřejmě po demokratickém hlasování a mojí námitce, že musím co nejdřív zmrazit v noci rozmražené maso z domova). Dali nám na to mapu – od stokrát překreslené dětské malůvky k nerozeznání. I našli jsme koleje – Via Caproni 19 ve čtvrti, které se říká Roncafort.

pohled na koleje Via Caproni 19

pohled na koleje Via Caproni 19

kolejní kuchyňka

kolejní kuchyňka

Já se ubytoval, pozdravil se spolubydlou Albáncem jménem Ledia. Prý mám eště spolubydlu z Německa jménem Tomek. All right. Najít Pjotovy koleje bylo krapítek složitější. Jak sem už psal, mapa nebyla zrovna košér, a tak nás navedla skoro až do blízkého zimního střediska, které není ani zdaleka blízko Trenta:-) No ale nakonec po pár uklidňujících cigárách (Pjotových) sme ho taky ubytovali do opoznání méně útulného kamrlíku, ale to on vám jistě vypoví sám. O to potěšení ho nepřipravím;-)

Další krůčky směřovay k vyřízení formalit, které nebraly konce – úvodní sezení s hodnou(tentokrát v dobrém slova smyslu) studijní referentkou zahraničního oddělení, vyřízení „tax code – codice fiscale“ tj. hausnumero, které potřebuje každý kdo se pohybuje v Itálii, aby se s ním úřady vůbec bavily. Dále vyřízení lítačky na bus (trvá bürokratických 10 dní) a hlavně zaregistrování nových předmětů. Bo všechny předměty, které jsem měl v learning agreementu byly totálně k ničemu, bo byly na secondo bimestre, tedy napozdějš. Dost věcí není pořešených doteď – ony předměty a sporty. Ale budu doufat v lepší zítřky:-)

02.10. 2007 autor: Prvák

Komentáře můžeš přidávat, pouze když jsi přihlášený

Jestli ještě nejsi zaregistrovaný, pak se zapiš do KONTAKT LISTU



mapa stránek prohlášení o přístupnosti nahoru
copyright © 2005-2007 Ondřej Vasil
TOPlist